Over Anton Boutkam.

Als softwareontwikkelaar ligt mijn focus hoofdzakelijk bij de ontwikkeling van complete applicaties met een nadruk op e-commerce. Veel van mijn kennis en ervaring op dit gebied heb ik opgedaan door zelf (mede) eigenaar te zijn geweest bij diverse webwinkels en sociale netwerken.

Als programmeur put ik uit ruim 20 jaar ervaring waarvan 16 specifiek gericht op e-commerce. Ik ontwikkel webshops in een eigen open source software systeem onder de naam NuiCart. Ik heb gewerkt als softwareontwikkelaar, opleider, kunstenaar, werkgever, consultant en begeleider. Daarnaast ben ik zelf ook initiatiefnemer van een aantal startup's.

Persoonlijk

Vaak was ik het buitenbeentje, die rare, de vreemde eend in de bijt. Ik paste nooit binnen de kaders, hoe hard ik ook probeerde. Gaandeweg veranderde het proberen meer en meer in het varen van een eigen koers waarbij ik meer en meer ben gaan zien dat mijn zwaktes ook mijn grootste kracht in zich dragen.

Focus en verbeeldingskracht zijn voor mij zowel een struikelblok als unique selling point. Ik zie en creëer voortdurend mogelijkheden, voor mezelf en voor anderen. Ik kom vaak verrassend uit de hoek en weet oplossingen te bedenken of verbindingen te leggen die een ander niet direct ziet en waarmee bijvoorbeeld een catapultisch effect kan worden bereikt.

Medailles hebben een keerzijde: Ik onderschat werk en plannen vind ik een enorme uitdaging. Ik ben daar zoals je ziet graag eerlijk over, dan weet jij wat je aan mij hebt en ik kom het beste uit de verf.

Service engineer van mijn eigen leven.

Het blijkt misschien al een beetje uit het stuk wat ik hierboven heb omschreven. Ik ben behoorlijk onhandig als het aankomt op de saaie dingen, die toch echt moeten gebeuren. Daarom heb ik zo rond het begin van de Corona crisis besloten om gewoon alles wat ik niet leuk vind weg te automatiseren.

Jezelf als klant nemen kan ik elke programmeur van harte aanbevelen. Niets voelt beter dan stomme dingen vervangen met leuke die de stomme voor je doen en je kan veel automatiseren.
De betekenis van het woord automatiseren lijkt men soms te zijn vergeten. Iets wat geautomatiseerd is, kan doen waarvoor het bedoeld is, zonder dat er iemand in de buurt is om het te besturen. Vooral dat laatste stuk wordt vaak vergeten. Misschien moeten we het automagisch gaan noemen, dan weten de programmeurs dat het wel vanzelf moet gaan voordat ze het "af" noemen.
-- Automatiseren komt van het Griekse woord automatos, wat 'uit zichzelf handelen' betekent.
verder lezen

Voorbeelden:

exobrain
Exobrain is een verzameling scripts en utilities die mij ondersteunen bij het uitvoeren van alledaagse handelingen.

Vaak zou het handig zijn als je gedachten even kun uploaden naar een harde schijf om zo biologisch RAM-geheugen vrij te maken voor focus. Op andere momenten wil je juist dat gegevens beschikbaar zijn zonder dat je er moeite voor hoeft te doen.

hurah!
De code die mijn code schrijft

Verbeteren, innoveren, leuk maken...

Ik ben in dit vak gerold nadat ik de functie die ik ervoor had overbodig had gemaakt. Mijn toenmalig manager leek het beter als ik even ergens anders zou gaan zitten, op een andere afdeling bij voorkeur, eentje waar ik mezelf nuttiger zou kunnen maken.
lees verder

Als 20-jarig "jongetje" met wat autodidact programmeerkennis kwam ik terecht in een team met zeer getalenteerde, hoog opgeleide en ervaren programmeurs. De gemiddelde leeftijd van de nerds om mij heen was zo rond de 40 en als ik het mezelf goed herinner was ik de enige zonder universitaire graad. Tot mijn eigen -en waarschijnlijk ook hun verbazing bleek ik eigenlijk best wel goed te zijn in dat wat ik nu al circa 20 jaar mijn vak noem.

Probleemoplossend vermogen...

Mijn benadering is zeer pragmatisch. Wat is je doel? Kunnen we het probleem opsplitsen in kleinere stukken? Kunnen we daar conceptueel een oplossing voor bedenken en is de werking er van haalbaar en feitelijk juist? Heeft het praktisch nut en is het rendabel? Waar wacht je dan nog op??? let's go!
ik wil toch nog wat meer lezen

Zo start bijvoorbeeld mijn dag...

Op dit moment zit ik aan mijn eerste bakje koffie. Om mij heen danst een robot door de woonkamer, het is een bastaard die is ontstaan nadat mijn oude printer en wat stofzuigeronderdelen elkaar tegen het lijf liepen. Hij heeft een rugzakje maar, ik hou net zoveel van hem. Er zitten 18650 cellen in die rugzak, cellen die vroeger een e-bike hebben aangedreven.

Ik neem een slok van mijn koffie en kijk uit het raam. Door het raam zie ik een jerrycan vol lopen met water. Het gewicht van dat water zal zo dadelijk mijn zelf gemaakte zonnecollector naar de ochtend-positie trekken. Door het aanschouwen van deze gebeurtenis bedenk ik me dat het bijna 8 uur moet zijn.

Ik loop nog even naar de keuken voor nog een tweede kop koffie en zie daarbij dat de koffie bijna op is. Terwijl mijn machine pruttelt, maak ik een foto van de barcode en stuur die naar mijn Telegram-bot. De bot herkent de code en plaatst "koffie" op mijn boodschappenlijst voor de supermarkt. Tijdens het opdrinken open ik mijn planning die direct mijn indeling voor de komende dag aanpast naar iets realistischers dan hoe ik het zelf zou doen. Ik overschat mezelf chronisch. "Weekboodschappen" gaan doen zie ik als eerste op de lijst. Ik pak jas en tas en loop naar de Albert Heijn. Zodra ik daar naar binnen loop hoor ik "blieep blieep", het is mijn boodschappenlijstje, op volgorde van mijn looproute door de winkel.

EIGENSCHAPPEN

Doelbewust
Pragmatisch
Vindingrijk
Conceptueel
Vakman
Eerlijk, open en direct
Slechte planner
Vaak druk

STERKE KANTEN

E-commerce

Ruim 20 webwinkels gemaakt, de overgrote meerderheid met groot succes. Zelf meerdere webwinkels geëxploiteerd en hiermee uiteraard veel kennis en ervaring opgedaan.

SEO/SEA

Mijn collega's willen u vast ook graag als klant en beschikken vaker dan niet over een complete marketing afdeling, maar op welke website zit u nu deze tekst te lezen?

Creativiteit

Vaak ben ik me niet eens bewust van de box waar mensen uit proberen te denken. Het is een gave en een vloek, in de uitoefening van mijn beroep is het dat eerste.

Performance

Als Google 200 Petabytes aan data kan doorzoeken in 30ms dan moet die ene pagina toch echt sneller dan dat kunnen laden is mijn gedachte altijd. Ik ben een perfectionist waar mogelijk en de olifant in de porseleinkast waar noodzakelijk.

Alles onder een dak

Bij aangenomen werk verzorg ik vrijwel altijd het gehele traject. Van concept realisatie tot server inrichting tot het verzorgen van backups en mail. U heeft een enkel aanspreekpunt en ik ben verantwoordelijk.

Continuïteit

In principe kan elke PHP-programmeur uit de voeten met de code die ik schrijf. U bent niet van mij afhankelijk voor eventuele doorontwikkeling, het is overigens vrij zeldzaam dat klanten opstappen.

MIJN WERK

Een greep uit de projecten die ik eerder realiseerde.